SnjezanaRistic

  Vizualizacija je moćna tehnika koja vam može pomoći da postignete svoje ciljeve i ostvarite svoje snove. Koristeći svoju maštu i usredotočujući se na ono što želite postići, možete stvoriti mentalni putokaz svome uspjehu, povećati svoju motivaciju i odlučnost da ustrajete do konačnog uspjeha. Evo pet koraka koji će vam pomoći da započnete vizualizaciju svojih ciljeva:

 5 koraka uspješne vizualizacije svojih ciljeva:

 • Pojasnite, razjasnite sami sebi svoje ciljeve. 

Prije nego što možete  vizualizirati svoje ciljeve,  prvo morate  razumjeti što želite postići. Odvojite malo vremena da razmotrite svoje ciljeve i  zapišite ih  u određenom, mjerljivom,  ostvarivom, relevantnom i vremenski ograničenom (SMART) formatu.

 • Napravite viženbord – ploču sa vizijama, na kojoj je vizualni prikaz vaših ciljeva, želja i snova

Viženbord je  vizualni prikaz vaših ciljeva, želja i snova i ako ga pravilno koristite, može biti moćan alat, koji će vam pomoći da vizualizirate i postignete željene ishode. Prikupite slike, izreke i druge stavke koje predstavljaju vaše ciljeve i rasporedite ih na ploču ili u digitalni kolaž.

 • Vježbajte vizualizaciju. 

Nakon što jasno razumijete svoje ciljeve, htjenja i snove i njihov vizualni prikaz, odvojite svaki dan malo vremena, da zatvorenih očiju vizualizirate njihovo ostvarenje. Zamislite prizore, zvukove i osjećaje povezane s postizanjem vaših ciljeva i pokušajte vizualizaciju učiniti što detaljnijom i realnijom.

 • Postavite ostvarive prekretnice. 

Važno je  imati plan za postizanje svojih ciljeva, a postavljanje malih, ostvarivih prekretnica može vam  pomoći da ostanete  motivirani i usredotočeni. Podijelite svoje ciljeve na manje zadatke kojima se može upravljati i obavezno, svaki put, kada dosegnete prekretnicu, proslavite to!

 • Ostanite usredotočeni i predani. 

Vizualizacija vaših ciljeva samo je jedan dio procesa - važno je ostati usredotočen i predan poduzimanju mjera prema njihovom postizanju. Držite svoj viženbord ili druge vizualne prikaze  svojih ciljeva i snova na mjestu, gdje ih možete redovito vidjeti kako biste ih držali na umu.   Nemojte se obeshrabriti ako naiđete na zastoje - jednostavno prilagodite svoj plan i nastavite raditi na svojim ciljevima.

E, sada se postavlja pitanje, kako ostati usredotočeni i predani, kada nas sa svih strana salijeću obaveze, rokovi, zahtjevi u obitelji i društvu, vođeni idejom, da ne smijemo posustati ili da ne daj bože, nismo u trendu sa najnovijim događanjima, kojima nas bombardiraju socijalne mreže i mediji?

  Umjetnost svjesnosti - mindfulnes: Kako ostati usredotočen u rastrojenom svijetu?

U ovom postu ćemo samo na kratko zaronit u praksu svjesnosti - mindfulnesa i kako nam ona može pomoći, da ostanemo usredotočeni u svijetu, koji se neprestano natječe za našu pažnju. Razgovarat ćemo o prednostima svjesnosti, kao što su povećana jasnoća i koncentracija, te pružiti savjete za uključivanje veće svjesnosti u naš svakodnevni život.

 • Pa da počnemo: nekoliko puta duboko, lagano i mirno udahnite i usredotočite se na sadašnji  trenutak.

Ovaj prvi korak pomaže vam da se prizemljite u sadašnjem trenutku i skrenete fokus s bilo kakvih smetnji ili briga. Nekoliko dubokih udisaja i obraćanjem pažnje na dah, možete početi smirivati um i skrenuti pozornost na sadašnjost.

 • Obratite pažnju na svoju okolinu, primjećujući prizore, zvukove i senzacije bez ocjenjivanja i osuđivanja. Samo promatrajte.

Svrha ovog koraka je skrenuti pozornost na svoju okolinu i primijetiti što se događa oko vas bez osuđivanja. To znači, jednostavno promatranje i priznavanje onoga što vidite, čujete i osjećate, umjesto da reagirate ili se uhvatite u kovitlac neproduktivnih misli. U ovom koraku se krije najveća životna vještina, koja dijeli slobodan, prosperitetni život od onoga puno trpljenja, borbe i nemoći.

 • Kada vam um odluta, nježno preusmjerite svoju pažnju natrag u sadašnji  trenutak.

Prirodno je da um luta, i to je u redu. Važno je nježno preusmjeriti svoju pažnju natrag, u  sadašnji trenutak, kada primijetite da vam je um odlutao. Nemojte se frustrirati ili obeshrabriti ako se to dogodi - to je samo dio procesa.

 • Vježbajte ne-privrženost, oslobađajući potrebu za kontrolom misli ili ishoda.

Ne-privrženost znači otpuštanje potrebe za kontrolom ili promjenom misli ili ishoda situacije. To može biti izazovno, ali to je važan aspekt svjesnosti. Puštajući potrebu za kontrolom, možete si   dopustiti, da u potpunosti budete prisutni u trenutku, bez da se hvatate u koštac s prošlošću ili brinete o tome, što će biti u budućnosti, bilo kroz pola sata ili godinu dana.

 • Uključite prakticiranje veće svjesnosti u svoju svakodnevnu rutinu, na primjer meditacijom, pažljivim disanjem ili praksama pažljivog kretanja.

Zapamtite da je svjesnost vještina koja zahtijeva praksu. Nemojte misliti, da vam ne uspijeva, jer vam um brzo odskita ili u gunguli dana, zaboravite na nju. Već to da pokušavate, je veliki uspjeh. S vremenom i dosljednom praksom, sve lakše i duže ćete ostati usredotočeni i prisutni i usred najveće gužve ili ometanja.

Evo i vježbi, da vam bude lakše:

 • Vježba: Sjednite u udoban položaj zatvorenih očiju. Udahnite duboko nekoliko puta. Svoje misli usmjerite na osjećaj kretanja vašeg daha. U tijelo, kroz tijelo i dok izdišete. Primijetite i sve misli ili smetnje, koje se pojave, ali pokušajte da se ne uplićete u njih. Jednostavno ih priznajte i ponovno vratite fokus na dah.
 • Vježba: Odvojite nekoliko minuta da prošećete okolinom i jednostavno primijetite ono što vidite, čujete i osjećate. Pokušajte, da se ne uhvatite u bilo kakve prosudbe ili procjene onoga što primjećujete. Ništa nije dobro i ništa nije loše. Samo promatrajte i priznajte.
 • Vježba: Postavite tajmer na jednu minutu i pokušajte se usredotočiti na jedan predmet, poput plamena svijeće ili komada voća. Kad god primijetite da vam um luta, nježno preusmjerite pažnju natrag na objekt.
 • Vježba: Postavite tajmer na pet minuta i pokušajte sjediti s bilo kakvim mislima ili emocijama koje se pojave, bez reagiranja na njih ili pokušaja da ih promijenite. Samo im dopustite da budu prisutni i pustite potrebu da ih kontrolirate.
 • Vježba: Odaberite jednu praksu svjesnosti koju ćete uključiti u svoju dnevnu rutinu, poput meditacije, svjesnog disanja ili svjesnog kretanja. Pokušajte raditi ovu praksu najmanje  5-10 minuta svaki dan, a onda, kako vam s tom praksom postaje sve ugodnije, povećavajte vrijeme i postupno uvodite sljedeću praksu u dnevni raspored. Isto tako, možete ih i kombinirati jednu s drugom.

3 fatalne pogreške kod kreiranja viženborda:

 • Viženbord kreirate ne da bi jasno razumjeli svoje ciljeve i snove. Važno je imati jasno razumijevanje onoga što želite, prije nego krenete u oblikovanje viženborda. Bez jasne vizije, bit će teško stvoriti smislenu i učinkovitu ploču s vizijama, koja će vas motivirati i potaći na djelovanje.
 • Viženbord ste napunili s previše ciljeva. Važno je da se usredotočite na nekoliko ključnih ciljeva, a ne pokušavati uhvatiti se u koštac s previše stvari odjednom. Prenapučenost vašeg viženborda s previše ciljeva, može ga učiniti neprimamljivim i uzrokovati gubitak fokusa, a to ne želite ni najmanje da se dogodi.
 • Ne pregledavajte i redovito ažurirate svoju ploču s vizijama. Vaš viženbord je živ, dišući prikaz vaše vizije, koja je energetska matrica vaših snova, vašeg života i stoga ga je važno redovito pregledavati i ažurirati. Svakako odvojite vrijeme za pregled vašeg viženborda i vršite sve potrebne promjene, kako bi ostao relevantan i usklađen s vašim trenutnim ciljevima i akcijama.

Pogledajte što se dešava, kada napravite fatalnu grešku broj 2, pretrpavanje viženborda sa ciljevima:

 • Čini ga neprivlačnim i otežava fokus na bilo koji cilj
 • Čini ga raspršenim i generira nesigurnost kod biranja prioritetnog cilja
 • Dovodi do pojave osjećaja neuspjeha, jer niste u mogućnosti postići sve svoje ciljeve
 • Pogled na viženbord vas obeshrabruje uz osjećaj preplavljenosti i paralizira vas u startu
 • Gubite motiviranost jer ne vidite napredak ni prema jednom cilju
 • Može dovesti do izgaranja, jer ste se zarekli, da ćete sve to ostvariti
 • Zaboravljate da proslavite vaša postignuća, jer nemate vremena dok slijedite preostalim ciljevima
 • Fokusirate se na manje ciljeve i gubite iz vida veće, probojne ciljeve
 • Otežava vam stvaranje realnog plana za postizanje vaših ciljeva
 • Što na kraju može dovesti do frustracije i razočaranja i onda viženbord sklonite s očiju ili čak bacite i svoje snove ostavljate u carstvu „jednog dana“.

Zaključno, vizualizacija vaših ciljeva moćan je način da oživite željene ishode i povećate motivaciju i odlučnost da ih postignete. Pojašnjavanjem svojih ciljeva, kreiranjem viženborda, prakticiranjem vizualizacije, postavljanjem ostvarivih prekretnica i zadržavanjem usredotočenosti i predanosti, možete stvoriti mentalni putokaz za uspjeh i dovesti svoje ciljeve u materijalni, opipljiv svijet.  Zapamtite da je vizualizacija samo jedan dio procesa - važno je svakodnevno poduzimati mjere i raditi na svojim ciljevima kako biste ih ostvarili. Uz dosljedan napor i pozitivan način razmišljanja, možete postići sve što ste zamislili.

 

Vaš najbolji sljedeći korak:

Upišite se u "Viženbord radionicu" ili ugostite tu radionicu za vašu publiku, prijatelje, klijente i krenite ostvarivati vašu najbolju godinu ikada >>

Uvijek na strani vaših snova!

Hvala vam što ste pročitali blog 💞

Ako imate bilo kakvu ideju ili želju za određenu temu, slobodno mi pišite na  info@snjezanaristic.com i sa veseljem ću vam ugoditi!

I NE ZABORAVITE IZABRATI POKLONE ⬇️

kliknite  IZBERITE ŠTO ŽELITE 

IZABERITE SVOJ DAR >>

To so moja darila tebi, z željo, da ti pomagam manifestirati takšno življenje, kot si ga želiš in ti pripada!

Hvala za vaš komentar 🌞

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Kolačići koji ne debljaju

Ova web stranica je ažurirala svoju politiku privatnosti u skladu s promjenama zakona Europske unije o zaštiti podataka, za sve članove na globalnoj razini. Također smo ažurirali naša Pravila o privatnosti kako bismo vam pružili više informacija o vašim pravima i odgovornostima u vezi s vašom privatnošću i osobnim podacima. Pročitajte ovo kako biste pregledali ažuriranja o tome koje kolačiće koristimo i koje informacije prikupljamo na našoj stranici. Daljnjim korištenjem ove stranice, slažete se s našim ažuriranim pravilima o privatnosti.

Za vaše bolje iskustvo na našoj web stranici